Herrgard 1920

Herrgård® – En svensk hårdost som är mild och folklig

Herrgård är en lite mildare, nyanserad ost som passar till det mesta. Receptet härstammar från 1800-talet, och togs fram av den östgötska mejerskan Kristina Löfgren.

Historien bakom Herrgård börjar 1786, med den mångsysslande greven Eric Ruuth på Marsvinsholms slott i Skåne. Han hade fått idén om att ta fram en egen variant av den rundpipiga Emmentalern, och anställde därför en schweizisk ostmästare.

På den här tiden var det få svenska ostar som hade Emmentalerns fina, runda hål. Och även om de lyckades få fram en rundpipig ost innebar den svenska mjölken och klimatet att den inte fick samma konsistens eller arom som den schweiziska förlagan. Även om osten spred sig i trakterna, var det först när mejerskan Kristina Löfgren från Bjärka-Säby ungefär hundra år senare vidareutvecklade tillverkningsmetoden som den kom att få sitt riktiga genomslag. Faktum är att hon lyckades så väl med sin ost att den på en utställning lär ha fått omdömet ”Det smakar ju för bövelen som en riktig Herrgårdsost!” – och sedermera sitt namn.

Herrgård tillverkas alltid av svensk mjölk. Den rekommenderas att lagras i minst 2,5 månader och säljs både i milda och lagrade varianter.

Så doftar och smakar Herrgård®

Herrgård är aromatisk med mild gräddighet, sötma och karaktäristiskt inslag av hasselnöt. Vid lagring blir smak och doft mer fyllig och kraftig. Eftersmaken är lång och intensiv.