Paj Med Greve, Tomat Och Ol

Paj med Grevé®, tomat och oliver

Här är det den söta och nötiga Grevé som gifter sig med friska tomater och oliver.

4–6 PORTIONER

Pajdeg:
100 g svenskt smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 äggvita
ca 1/2 dl kallt vatten

1. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och kör till smulor. Tillsätt äggvita och vatten och
kör snabbt ihop till en fast deg. Eventuellt behövs det lite extra vatten. Låt degen vila en timma i
kylskåp innan den kavlas.

2. Kavla degen i lite mjöl. Vill man smaksätta den går det bra att kavla in lite sesamfrö, finhackade
nötter eller örter. Täck en pajform med degen så att några cm hänger över kanten. Var noga med
att trycka in hörnen och ta bort luftbubblor. Tryck också fast pajdegen som hänger över kanten
så hindrar man degen att falla ner i formen. Nagga botten med en gaffel och grädda skalen 8–10
minuter på 200 grader.

Fyllning:
250 g Kesella 10 %
3 ägg
3 dl riven Grevé®, lagrad minst 11 mån.
(smakstyrka 8–9)
salt och peppar
2 askar småtomater, olika sort och färg
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 msk strimlad färsk basilika
2 tsk vit balsamvinäger
2 kvarntag chili explosion

Till servering:
oliver och färsk timjan


1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg Kesella i en bunke och vispa ner ägg. Blanda i riven ost och
krydda med salt och peppar.

2. Halvera tomaterna, salta och pressa med varsam hand ut lite vätska. Blanda tomaterna med
olja, örter, vinäger och krydda med chili, lite salt och svartpeppar.

3. Häll äggstanningen i pajskalet och toppa med tomatblandningen. Grädda pajen i ca 30 minuter.
Dekorera med oliver och färsk timjan.