Greve 1920

Grevé® – En svensk hårdost som är lite söt, en aning nöt

Yngst i sällskapet är Grevé, en raffinerad smakupplevelse och resultatet av enträget arbete. Redan 1959 började mejeriingenjörerna Åke Berglöf och Yngve Johansson vid ostförsöksstationen i Örnsköldsvik arbeta med projekt Alpost.

Precis som med Herrgård var syftet att överträffa en annan ostsort. Utvecklingen gick till en början långsamt, men efter en studieresa till Norge fick projektet ny fart. 1963 var de två mejeristerna nöjda med den syrligt söta och fint nötiga smakupplevelsen som 1964 registrerades som varumärke.

Redan från starten var Grevé en succé. Dels för den rika, söta smaken, men säkert också för att den med sina stora, runda pipor är en riktigt stilig ost.

Namnet Grevé har sin egen historia. Det var Åke Berglöf som hittade på det under en bilresa mellan Örnsköldsvik och Stockholm. Tanken var att hitta ett ord lika elegant som deras ost, gärna i samma stil som den franska Gruyère. Bland förslagen fanns Grivé, men för det satte sportkommentatorn Bengt Grive stopp, och i stället fick namnet dagens lite nobla klang.

Grevé tillverkas alltid av svensk mjölk. Rekommenderad lagringstid är minst tre månader och säljs både i milda och lagrade varianter.

Så doftar och smakar Grevé®

Grevé är sötaktig, med en aning syrlighet, beska och sälta. Gräddig och smörig doft med karaktäristiskt inslag av nöt. Vid lagring blir smaken mer intensiv. Eftersmaken är lång och fyllig.