Präst utan logga i hörnet

Präst® – En svensk hårdost som är gräddig med fin sälta

Präst är en smakrik ost med traditioner från 1700-talet. På den tiden var många svenskar lantbrukare, och en stor del av mjölkbönderna fanns i Småland.

Bönderna betalade en tiondel av sin produktion i kyrkoskatt, ett så kallat tionde. Betalningen kunde vara spannmål eller djur, men för mjölkbönderna bestod betalningen till prästen ofta av den finaste osten de kunde tillverka: Präst, lagad på oskummad mjölk och gärna med en liten skvätt grädde för att vara extra rik och god. Präst är en av våra äldsta ostar, och under sina resor i Småland lär Carl von Linné, som ofta besökte präster och adel njutit av den. Präst tillverkades i runda formar – precis som i dag.

Präst tillverkas alltid av svensk mjölk. Rekommenderad klassningsålder är minst fyra månader, och Präst säljs både i milda och lagrade varianter.

Präst är grynpipig, vilket innebär att håligheterna i osten är många och små. När man lagrar Präst under längre tid kan det bildas proteinkristaller i piporna, vilket ger upphov till en läckert knastrig känsla i gommen.

Så doftar och smakar Präst®

Präst är aromatisk med typisk gräddig, smörig karaktär med inslag av sälta, beska, sötma och behaglig syra. Vid längre lagringstid förstärks smakerna: sältan och beskan blir tydligare med inslag av umami, sötma och fruktighet. Eftersmaken är lång och fyllig.